7 zaručených způsobů, jak ušetřit za elektřinu při vaření
7 zaručených způsobů, jak uštřit za elektřinu při vaření
1. Používejte správné nádobí
Zkontrolujte hrnce, rendlíky a pánvičky, zda mají rovné dno. Vybouleniny nebo prohlubně způsobují tepelné ztráty a prodlužují dobu potřebnou k vaření.
2. Nezapomínejte na pokličky
Pokud to postup přípravy nějakého pokrmu přímo nevylučuje, vždycky používejte pokličku. Uvaříte až 4× úsporněji.
3. Udržujte spotřebiče čisté
Toto doporučení se týká především rychlovarné konvice, ve které se usazuje vodní kámen. Pravidelně ho odstraňujte, znečištěné topné těleso či dno ohřeje vodu za delší dobu. A tím stoupne i spotřeba elektřiny.
Dále pamatujte na dvířka trouby. Pokud je budete udržovat čistá, můžete přes ně pohodlně kontrolovat průběh pečení bez zbytečného otevírání, při kterém uniká až 20 % tepla.
4. Využívejte zbytkové teplo
Vypínejte plotýnky nebo troubu s 10minutovým předstihem a využijte tepelnou setrvačnost varné plochy a schopnost materiálu nádobí držet nastřádané teplo. Pro tyto účely můžete pořídit hrnce vybavené akutermickým dnem ze slitiny lehkých kovů.
5. Dejte si pozor na velikost hrnců
Používejte nádobí, které svou velikostí odpovídá jak množství jídla, tak i rozměru plotýnky. Neúsporné je vařit na malé plotýnce ve velkém hrnci a naopak – jestliže průměr plotýnky o 3 cm přesahuje průměr dna hrnce, dochází ke zvýšení spotřeby energie až o 30 %.
6. Vodu ohřívejte s rozmyslem
Vody vařte jen tolik, kolik v dané chvíli skutečně potřebujete. Když si chcete jen zalít hrnek kávy, nenapouštějte zbytečně konvici až po okraj. Každý mililitr, který následně nevyužijete, znamená plýtvání elektřinou. Podobně uvažujte i při vaření brambor či zeleniny. Suroviny nemusí ve vodě plavat, stačí, když v ní budou ponořené.
7. Investujte do nákupu energeticky úsporných spotřebičů
Vaříte na sporáku, který měl svá nejlepší léta za sebou už před deseti lety? Zvažte, zda by nebylo vhodnější investovat do nákupu moderního úsporného typu, ideálně z energetické třídy A+++. Za rok tak můžete snížit účty za elektřinu až o stovky či tisíce korun. Při výběru se můžete řídit také typem varné desky. Například indukční spotřebují ve srovnání se sklokeramickými přibližně o 70 % méně energie.
Vybavení kuchyně lze obohatit i o tlakový hrnec, ve kterém například hovězí maso připravíte za poloviční čas oproti běžnému způsobu. Dále se nabízí třeba parní hrnec umožňující rychlé vaření přílohy, masa i zeleniny současně za pár minut.